Ik ben woedend!

6 januari 2025

Ik ben woedend!

De veel geroepen zin van mijn dochter. ADHD of HSP? We hebben (nog) geen idee, maar ze is erg gevoelig. Ineens heel boos, bang of intens verdrietig en overprikkeld.

Schuld van de kleurenmonsters

Ken je ze? De kleurenmonsters? Geweldig boek om kinderen te leren welke emoties er zijn en hoe die voelen en eruit zien. We lazen haar al geregeld voor uit het boek, maar toen het op school behandeld werd was de beer los.

Op school hebben ze een lesblok van zeven weken besteed aan de kleurenmonsters. Mijn dochter was vanaf dat moment erg druk met het benoemen van haar gevoelens en weinig genuanceerd. Dus niet boos, maar WOEDEND!!! Ja, blijkbaar moet je bij die emotie ook heel hard schreeuwen, gillen en stampen haha. Sindsdien is dit een veel geschreeuwde emotie, waar we niet altijd raad mee weten.


Maar zo kan ze ook ineens heel bang worden van iets, voor ons ogend, onbenulligs. Voorbeeld: ze kijkt graag Freek Vonk, maar bij elke slang doet ze bang wegkijken en piepend vragen: is die giftig? Zeg je ja dan moet het filmpje uit, dat vindt ze eng. En tekenfilms voor alle leeftijden, die een moment van spanning hebben of het goed komt, zoals een brandweerman Sam of Princess Power: Paniek!


En er zijn momenten dat dat koppie zo vol zit dat ze alleen maar kan huilen.

Het is erg fijn dat ze haar emoties nu beter kan benoemen, maar daarmee komt wel de volgende uitdaging en dat is ze verwerken, een plek geven en emoties reguleren op een juiste/effectieve/gezonde manier. Pittig, maar alle emoties mogen er zijn en zijn goed om te uiten. Al mag de manier waarop wel wat milder worden op den duur.


De monsters in hun hok

Inmiddels hebben we een heel slaapritueel ontwikkeld, die zich ook telkens weer aanpast aan de situatie, maar met twee vaste elementen:


1. Vier leuke dingen van de dag benoemen

We begonnen met 4 leuke dingen van de dag en 2 stomme dingen van de dag. Afsluitend met de leuke dingen natuurlijk. Dit om de focus bij haar te richten op wat er goed ging en wat leuk was i.p.v. om alle negatieve emoties die ze gevoeld heeft. Als er echt iets ergs is gebeurd dan komt dat naar boven, maar alle onbelangrijke dingen verdwijnen naar de achtergrond. Gratitude voor kleuters haha.

We hebben gemerkt dat sinds we dit opschrijven in een boekje, dit nog meer kracht krijgt. Wij gebruiken hiervoor de speciale kindereditie van de Happy Self Journal. Ze vergeet het zelden om in het boekje te schrijven! En omdat je het opschrijft lijkt het meer waarde te krijgen. Ze wordt merkbaar positiever.


2. Positieve Affirmaties

Voordat ik haar kamer uitloop zeg ik standaard: ik hou van jou tot de maan en terug, voor altijd. En dan iets liefs als: dank je wel dat ik jouw mama mag zijn, ik ben trots op hoe je x hebt aangepakt daar kan mama nog wat van leren, omdat je zo grappig, lief en eigenwijs bent enzovoort… En de leukste: wat je ook doet of zegt. Dan komt standaard de vraag: als ik nou in je koffie poep? En zeg ik: ook dan! Of als ik je sla? En zeg ik: oei dan ben ik wel even boos, maar hou ik nog altijd van je.


Verder proberen we elke ochtend ook een affirmatiekaartje te trekken. Soms denken we hier weken achtereen goed aan en dan lijkt het weer even een periode minder belangrijk. Maar dit is een fijn begin van de dag als je even niet lekker in je vel zit. Deze kaartjes heb ik zelf gemaakt, maar je kunt ze ook op allerlei websites kopen.
*Binnenkort komt er een pagina met  (free) printables, zoals een dagplanner en de affirmatiekaartjes, later meer!

Verder zitten we nu in de tijd dat ze vaak aangeeft een vol hoofd te hebben. Dus zet ik een kindermeditatie aan voor het slapen.

Soms heeft ze veel (mentale) groeipijn en laten we haar lekker even douchen voor het slapen.

En een andere keer is ze heel erg bezig met een emotie: verliefdheid of woede. Dan pak ik mijn zelf gefreubelde kleurenmonster doos erbij en stoppen we alle emoties in hun vakje voor we gaan slapen, zie foto hierboven.


En vaak lezen we gewoon een leuk boekje. Gewoon leuk over unicorns en prinsen zonder billen en ook boekjes aangaande thema’s als nee zeggen, geheimen bewaren, vriendschap, durven, enzovoort. Die lijst met must reads ga ik zeker nog maken!! En heb jij een tip? Ik hoor het graag!

Een blog over ADHD / ADD

6 maart 2025
Meest gehoorde misvattingen rondom AD(H)D
24 februari 2025
AD(H)D - De kloof tussen hart en hoofd
17 januari 2025
Ik identificeer mij met Elsa uit Frozen. Ik snap die meid en heb hetzelfde doorgemaakt. En net als Elsa kom ik er sterker uit! Heb jij ook het Elsa-Syndroom?
Ik ben the lucky girl met 2 stempels: ADHD en ADD. Ik ontdekte het in 2023.
3 januari 2025
Ik ben the lucky girl met 2 stempels: ADHD en ADD. Ik ontdekte het in 2023. Hoe kwam ik tot het vermoeden van adhd en hoe verliep dat traject. Ik neem je even kort mee.